Letterpress technieken

Letterpress

Letterpress is het Engelse woord voor boekdruk. Met een verhoogd drukbeeld wordt op een oude letterpers de inkt op het papier gedrukt. Vroeger met letters van lood, nu met een cliché-vorm (stempel). Van jouw ontwerp maken we een drukstempel en drukken met veel kracht de inkt diep in het zachte papier. Het ziet er indrukwekkend uit, en dat voel je.

Foliedruk

Ook foliedruk doen we op een oude letterpers. En ook een foliedruk kaart wordt gemaakt met een verhoogd drukbeeld. We vervangen echter de inkt door een mooie folie. De foliestempel van jouw ontwerp wordt verwarmd, zodat de folie door druk en warmte op het papier hecht. Net als bij letterpress kunnen we de folie verdiept in het papier drukken.

Er zijn veel soorten folie beschikbaar: metallic, kleur, transparant, zelfs holografische folie. Vraag ons naar de mogelijkheden van foliedruk.

Blinddruk of preeg

Een blinddruk is een indruk in het papier, met een stempel, maar zonder inkt of folie. Jouw ontwerp wordt in het papier gedrukt, dit kan alleen inwaarts (naar beneden) gedaan worden. Dit geeft vaak een subtiele en chique indruk aan jouw kaart of label.

Een preeg is een indruk in het papier, met 2 stempels, maar zonder inkt of folie. De preeg kan inwaarts (naar beneden) of opwaarts (naar boven) gedaan worden. Interesse in kaarten gemaakt met de preeg techniek? Vraag ons naar de opties!

Offsetdruk

Waar letterpress een hoogdruktechniek is, is offset een vlakdruktechniek. Op een moderne offsetpers wordt jouw ontwerp met vlakke offsetplaten op het papier gedrukt. Met een vlakke plaat kunnen we het drukbeeld niet diep in het papier drukken. Maar met offsetdruk kunnen we wel full-colour illustraties en foto’s drukken.

Een combinatie van offsetdrukwerk met letterpress, folie- of blinddruk is ook mogelijk.

Kleur op snee

Geboortekaartje letterpress

De zijkanten van een visitekaartje of geboortekaartje kunnen ook bedrukt worden. We noemen dit kleur-op-snee.
Bijna alle kleuren zijn mogelijk, behalve goud, zilver, wit en fluor.

Stansen

Jouw kaartje kan recht gesneden worden op een snijmachine, maar ook een fraaie stansvorm krijgen. Met een stansmes wordt na het drukken elk kaartje, label of verpakking stuk voor stuk uit het papier gestanst.

Specialiteiten

Onze drukkerij is zo veelzijdig, we kunnen bijna alles. We beschikken over veel verschillende machines. En als het niet met een machine kan, dan doen we het met de hand. Van plakken en vouwen tot het maken van een kaartje met een strikje. Niets is ons te gek.

Recent werk